Het vullen van gaatjes

Bij Mondzorgpraktijk Uithof streven we naar de best mogelijke zorg bij het behandelen van gaatjes. Het vullen van een gaatje is een veelvoorkomende procedure die meestal onder verdoving wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de behandeling pijnloos verloopt. Echter, als de patiënt liever geen verdoving wil, respecteren we die wens en passen we de behandeling daarop aan.

Het proces van het vullen van gaatjes

 1. Voorbereiding:
  • Verdoving: Indien gewenst, wordt het te behandelen gebied eerst verdoofd met een lokale verdoving om ervoor te zorgen dat de patiënt geen pijn ervaart tijdens de behandeling.
  • Inspectie: De tandarts onderzoekt zorgvuldig het gebied rondom het gaatje om de omvang en ernst van de schade vast te stellen.
 2. Verwijderen van het aangetaste weefsel:
  • Met behulp van speciale boortjes wordt het aangetaste tandweefsel verwijderd. Dit proces is nauwkeurig en zorgt ervoor dat alleen het beschadigde deel van de tand wordt verwijderd, waardoor zoveel mogelijk gezond tandweefsel behouden blijft.
 3. Reinigen:
  • Nadat het aangetaste weefsel is verwijderd, wordt de holte grondig gereinigd om eventuele bacteriën en restjes te verwijderen. Dit is een cruciale stap om verdere infectie en complicaties te voorkomen.
 4. Restaureren:
  • Kleurselectie: Voor het vullen van het gaatje wordt meestal composiet gebruikt. De juiste kleur van het composiet wordt zorgvuldig gekozen om perfect bij de natuurlijke kleur van de tand te passen, zodat de restauratie onzichtbaar is.
  • Aanbrengen van het vulmateriaal: Het composietmateriaal wordt in laagjes aangebracht en elke laag wordt uitgehard met een speciale UV-lamp. Dit zorgt ervoor dat het vulmateriaal stevig hecht en duurzaam is.
 5. Afwerking:
  • Hoogte bepalen: Nadat de tand of kies gevuld is, wordt de hoogte van de vulling gecontroleerd en aangepast om ervoor te zorgen dat de beet correct is. Dit voorkomt ongemak en slijtage van de tand.
  • Polijsten: Ten slotte wordt de vulling afgewerkt en gepolijst. Dit maakt de tand glad en geeft hem een natuurlijke glans, waardoor de vulling niet te onderscheiden is van de rest van de tand.

Voordelen van moderne vulmaterialen

 • Esthetiek: Composietvullingen zijn tandkleurig en passen zich aan de natuurlijke kleur van de tand aan, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn.
 • Duurzaamheid: Moderne composieten zijn sterk en kunnen vele jaren meegaan, mits ze goed worden onderhouden.
 • Minimaal invasief: De techniek van het aanbrengen in laagjes zorgt ervoor dat er minder gezond tandweefsel hoeft te worden verwijderd.

Nazorg

Na de behandeling geeft de tandarts u advies over de nazorg van uw nieuwe vulling. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven, inclusief regelmatig poetsen en flossen, en om periodiek controleafspraken te maken bij de tandarts. Dit helpt om uw vullingen in optimale conditie te houden en verdere problemen te voorkomen.

Bij Mondzorgpraktijk Uithof bent u verzekerd van professionele en zorgvuldige tandheelkundige zorg. Heeft u vragen over het vullen van gaatjes of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen.