Mondhygiëne Behandelingen

Een goede mondhygiëne is essentieel voor een gezond gebit. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de mondgezondheid te ondersteunen en problemen zoals tandsteen, tandplak, en parodontitis tegen te gaan. In dit artikel bespreken we de twee hoofdsoorten mondhygiëne behandelingen: normale gebitsreiniging en parodontale reiniging.

Normale Gebitsreiniging

De normale gebitsreiniging is gericht op het verwijderen van tandsteen, tandplak, en aanslag (bijvoorbeeld van roken, koffie of thee) boven het tandvlees. Deze aanslag kan leiden tot het verkleuren van de tanden en, op langere termijn, tot tandvleesontsteking. De behandeling kan uitgevoerd worden met handinstrumenten of met een speciaal tandsteenapparaat. Na het zorgvuldig verwijderen van tandsteen, wordt het gebit gepolijst met een korrelige tandpasta. Dit helpt om de tanden glad en schoon te maken, waardoor nieuwe aanslag minder snel hecht.

Parodontale Reiniging

Parodontale reiniging is een diepgaandere behandeling die wordt ingezet bij parodontitis, een ontsteking van het parodontium (de weefsels rondom de tanden). Parodontitis kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de tanden als het tandvlees en vraagt om een grondige aanpak. De eerste stap in deze behandeling is het maken van een parodontiumstatus om een duidelijk beeld te krijgen van de ontsteking.

Afhankelijk van de ernst van de parodontitis worden één tot vier afspraken gepland voor een zorgvuldige reiniging, zowel boven als onder het tandvlees. Deze zogenaamde initiële behandeling wordt vaak onder lokale verdoving uitgevoerd om ongemak te minimaliseren.

Na de initiële behandelperiode, meestal drie tot vier maanden later, volgt een herbeoordeling. Tijdens deze afspraak worden de ‘pockets’ – de ruimtes tussen tand en tandvlees – opnieuw gemeten en vergeleken met de metingen van de eerste afspraak. Op basis van deze herbeoordeling wordt een plan gemaakt voor verdere nazorg, die tot drie maanden na de herbeoordeling kan plaatsvinden.

Na ongeveer een jaar wordt het hele parodontium opnieuw geëvalueerd om de gezondheid en voortgang te beoordelen. Deze periodieke evaluaties zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de gezondheid van het parodontium hersteld en behouden blijft.

Conclusie

Een regelmatige en grondige gebitsreiniging is cruciaal voor het behoud van een gezond gebit en een frisse mond. Of het nu gaat om preventieve reiniging of de behandeling van parodontitis, professionele mondhygiënebehandelingen spelen een sleutelrol in de mondgezondheid. Het is belangrijk om deze behandelingen regelmatig te ondergaan en de adviezen van uw tandarts of mondhygiënist te volgen voor een optimaal resultaat.