Heb jij een slechte adem?

Een slechte adem, dat wil toch niemand? Het is ook een echt taboe. Want wat is er nu vervelender dan terug te moeten deinzen omdat je gesprekspartner uit zijn mond ruikt. En hoe lastig om het dan ook te zeggen dat iemand uit zijn mond ruikt.

Het hebben van een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de adem bij het wakker worden vaak niet echt fris. Een slokje water kan dan helpen. Ook kunnen voedingsmiddelen bijdragen aan een slechte adem. Bijvoorbeeld doordat je knoflook of andere specerijen gegeten hebt. In deze gevallen is deze vorm van slechte adem tijdelijk en verdwijnt vanzelf.

Andere oorzaken van slechte adem zijn bacteriën achter op de tong, of tandvleesontsteking. Deze vorm van meer chronische slechte adem, wordt ook wel Halitose genoemd. De meeste mensen zijn zich zelf vaak niet bewust van de slechte adem. Omdat je er aan went. Vergelijk dit bijvoorbeeld met je parfum/after shave. In het begin ruik je het zelf nog wel, maar later is je neus er aan gewend. Voor je omgeving is het vaak moeilijk om je op je slechte adem te wijzen. Toch is het belangrijk om de stap te nemen en de ander te laten weten dat hij een slechte adem heeft.
In de meeste gevallen is slechte adem goed te behandelen. Ligt het probleem op de tong dan is het poetsen of schrapen van de tong met een tongschraper een oplossing, eventueel aangevuld met een speciaal antibacterieel mondspoelmiddel.

Ga voor een persoonlijk advies naar uw mondhygiënist.