Verwijderen van tandsteen – Hoe en Waarom?

Omdat tandsteen ontstaat uit tandplak en zich op het tandsteen makkelijker weer een laagje tandplak vormt (doordat tandsteen ruw is), is het belangrijk om het tandsteen zorgvuldig te laten verwijderen. De grootse veroorzakers van tandvleesproblemen zijn immers de bacteriën uit de tandplak. Overal waar tandplak en speeksel komt, kan tandsteen ontstaan. Tussen de tanden en kiezen, onder kroonranden en op of net onder de tandvleesrand en in de pocket. Tandsteen draagt dus bij aan bloedend tandvlees. Bloeding is een teken van tandvlees ontsteking (gingivitis).

Is er eenmaal tandsteen ontstaan dan valt dit niet meer weg te poetsen. Het zal professioneel verwijderd moeten worden als onderdeel van de totale behandeling die zal moeten leiden tot een gezonde en frisse mond. De mondhygiënist is specifiek opgeleid om tandvleesproblemen te voorkomen en te behandelen.

Voor het verwijderen van tandsteen zijn verschillende manieren. Het kan door middel van een ultrasoon apparaat, waarmee het tandsteen d.m.v. trillingen wordt verwijderd, óf met handinstrumenten (‘haakjes’). Na het tandsteen verwijderen worden de tanden en kiezen over het algemeen nog gepolijst. Hiermee wordt het tandoppervlak helemaal glad gemaakt, de laatste restjes tandplak verwijderd en eventuele verkleuringen van het tandoppervlak weggehaald. Ook polijsten kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manier is met een borsteltje/cupje en polijstpasta. Steeds meer wordt hiervoor ook de airflow gebruikt. Dit apparaat polijst de tanden en kiezen door middel van een combinatie van water, lucht en een speciaal poeder.

Als al het tandsteen is verwijderd, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het niet weer terugkomt. Hiervoor is goede mondverzorging nodig.